10 saker du kanske inte visste om irländska pubar

Forntida irländsk lag föreskrev 24-timmarsöppet

Enligt Brehon-lagen – först kodifierad på 600-talet – var varje lokal kung skyldig att ha sin egen bruigu (även ibland stavat brughaid), eller bryggare. En bruigu var skyldig att ha "en aldrig torr kittel, en bostad på allmän väg och ett välkomnande för varje ansikte". Han var tvungen att ge gästfrihet till alla som kom i sin brudean (vanligtvis översatt som "vandrarhem"). Brudeman måste placeras vid ett vägskäl; ha fyra dörrar, en på var och en av de närmande vägarna; ha fackelbärande hälsar på en gräsmatta utanför så att ingen skulle gå förbi ovälkommen; och hålla öppet 24 timmar om dygnet.

Det fanns strikta regler för proviant: bruigu var tvungen att lagra tre sorters okokt rött kött, slaktat och färdigt att laga mat; tre stuvade kött, kokta och hålls uppvärmda; och tre typer av levande djur, redo att slaktas med kort varsel. Tre olika jubelljud var tvungna att höras i brudean samtidigt: jublet från ale-makarna som var glada i sitt arbete, jublet från serverarna som hämtade alkohol från kitteln och jublet från unga män som spelar schack.

Den äldsta puben och den äldsta graffitin i Irland

Efter att en tvist hade mullrat i många år gick ägarna till Sean's Bar i Athlone, Co Westmeath och The Brazen Head i Dublin överens om att gå på nationell radio för att bestämma vilken av deras anläggningar som skulle erkännas som den äldsta puben i Irland. Den bortgångne DJ:n Gerry Ryan var värd för debatten. Ägaren till Sean's Bar lämnade bevis – verifierade av arkeologer och historiker från Nationalmuseum – som starkt antydde närvaron av en butikslokal på platsen som går tillbaka till AD900. Vid renoveringar 1970 visade sig väggarna, varav en del numera visas på Nationalmuseum, vara gjorda av wattle och daub. Byggarna hittade också mynt från perioden, präglade av lokala hyresvärdar och troligen använt som ölpolletter.

Ägarna lyfte fram skriftliga bevis på en rastplats för pilgrimer på väg till närliggande Clonmacnoise. The Brazen Head hade inga svar och erkände nådigt nederlag. De kan ha fått en liten tröst när en signatur etsad på ett av deras fönster bekräftades vara från 1726 och belönades med titeln som den äldsta graffitibiten i landet. Skriften – i en virvel på en flaskglasruta – är så liten att den inte kan läsas med blotta ögat, men med hjälp av ett förstoringsglas är det möjligt att tyda: "John Langan stannade här 7 augusti 1726 ".

Normanderna tog med sig vinbarer och termen "vintners" till Irland

Ordet taverna – ursprungligen från latinets taberna, som betyder hydda – användes först när normanderna ockuperade delar av Irland på 1100-talet. Normanderna var vinälskare och importerade de bästa vinerna från sitt hemland. Till en början sköttes alkoholen av vinhandlare, eller vinodlare, och levererades till källarna i de normandiska herrarnas slott, som till stor del bodde inne i Pale. Ibland höll de vinprovningsevenemang när nya lager importerades, och med tiden började de sälja överskottet vid lagringsplatsen. Dessa krogar blev mötesplatser för viktiga samhällsmedborgare där alkohol och mat serverades och dagens frågor diskuterades. Dublins Winetavern Street, kallad vicus tabernariorum vini på latin – "vinkrogens gata" – var huvudcentrum för distribution och detaljhandel. 1979, medan arkeologer grävde ut den kontroversiella Wood Quay-platsen i närheten, hittade arkeologer över 2 000 krogar i tenn dumpade i en avfallsgrop.

Pubar fick en gång förvara döda kroppar

Coroners Act från 1846 beslutade att en död kropp måste föras till närmaste offentliga hus för förvaring tills ytterligare arrangemang gjordes. Ölkällarna var svala och bromsade nedbrytningen, och det blev vanligt att publikaner hade marmorbord i sina källare för obduktioner. Denna lagstiftning togs inte bort från lagböckerna förrän 1962, och den dubbla rollen som publikan och begravningsbyrå är fortfarande vanlig i Irland. The Freeman's Journal den 9 april 1869 innehöll en berättelse om en busskrasch i Dublin. De skadade fördes till Lawlers pub för att behandlas, istället för till det närliggande St Mary's Asylum där sjuksköterskor och läkare var närvarande. Redaktören klagade på att valet var olämpligt eftersom publikanen inte hade några sängar. Patrick Lawler såg lämpligt att skriva till tidningen för att försvara sina handlingar:

"Jag ber att säga att Mrs Byrnes kropp fördes in i mitt hus under ledning av Dr Monks och lades på bordet i tapprummet, där en stor eld brann. Filtar togs genast ner från min egen familjs säng och lindades runt kroppen. Alla möjliga ansträngningar gjordes för att återuppliva henne. Mitt hus stängdes och verksamheten avbröts medan hon var kvar där; allt som krävdes av läkaren och de närvarande tillhandahölls av mig.”

Varför irländska pubar har efternamn över dörrarna

Det blev ett lagkrav att visa ägarens namn över ytterdörren till lokalerna efter att lagstiftning antogs 1872. Arvet från denna lag nämns ofta som en av de unika egenskaperna hos den irländska puben. Ofta verkar en pub under ett sedan länge föråldrat släktnamn – ett kännetecknande inslag i boomen av "irländska pubar" utanför Irland. Denna ändring i lagstiftningen begränsade den tidigare uppfinningsrika samlingen av namn: i Dublin, The Sots Hole på Essex Street, The Wandering Jew på Castle Street, Three Candlesticks i King Street, House of Blazes i Aston Quay, The Blue Leg i High Street, The Holy Lamb in Cornmarket och The Golden Sugar Loaf i Abbey Street är alla sedan länge nedlagda. Vissa pubar, som The Bleeding Horse och The Brazen Head, behöll både efternamn och originaltitel.

Resenärer brukade ha laglig rätt till en drink

Bona fide-hus använde ett lagligt kryphål – en baksmälla från bussresornas dagar – som gjorde det möjligt för en äkta resenär tre mil från sin bostadsort att dricka alkohol utanför normala tider. Om du bodde i Dublin sträckte sig gränsen till fem miles från din vanliga bostad. Enligt lagen måste kunden ha "rest i god tro", inte i syfte att ta förfriskningar; resenärer kunde gå in på ett värdshus för "förfriskning under en resa, vare sig det är i affärer eller för nöjes skull". Det var ett juridiskt belastat område. För att bevisa att en pub utnyttjade det, var domstolen tvungen att bevisa att publikanen inte trodde att hans kund var en bona fide-resenär när han tjänstgjorde utanför normala öppettider. Berömda Dublin bona fides var bland annat Lamb Doyle's vid foten av Dublinbergen, Walsh's Sandyford House – då känt som Widow Flavin's – och Dropping Well in Dartry. Lagen ändrades slutligen 1943. Bona fide resenärer kunde inte längre serveras mellan midnatt och 06:00, och pubarna avskaffades så småningom 1963. Den utbredda användningen av bilar gjorde att gardinerna föll ner på en unik fas av den irländska puben.

En datoralgoritm löste James Joyces pubpussel i Dublin

Leopold Bloom, huvudpersonen i James Joyces modernistiska mästerverk Ulysses, sa berömt att det skulle vara ett bra pussel att gå över Dublin utan att passera en pub. Problemet löstes först 2011 av mjukvaruutvecklaren Rory McCann, med hjälp av en datoralgoritm. Det finns färre pubar nu än på Bloomsday den 16 juni 1904. Vid sitt första försök kunde McCann inte hitta en väg som inte gick förbi ett hotell. Han uteslöt dock restauranger med tillstånd att servera alkohol. McCanns rutt går från Blackhorse Avenue till Baggot Street. Den går genom Stoneybatter, förbi St James's Gate – Guinness hem – nedför Bride Street, över York Street, förbi St Stephen's Green, omväg genom Iveagh Gardens och nedför Adelaide Road. Han modifierade denna rutt 2014 för att undvika att passera några hotell. Passande nog går den nu över James Joyce Bridge.

Cocktailbarer är inget nytt

1932 fördömde The Irish Times cocktailen och varnade läsarna: "Det antas av många för att framkalla aptit och stimulera intelligenta konversationer; i själva verket absorberar den bukspottkörtelns juice och uppmuntrar billig kvickhet." Vid årsmötet för den irländska föreningen för förhindrande av ohållsamhet 1936 noterades att "förfärande avslöjanden har gjorts i pressen på sistone om cocktail- och sherryfester även bland affärstjejer i sina egna lägenheter". Vid mötet, som hölls i Bewley's på Grafton Street i Dublin, framfördes krav på "avveckling av cocktails och eliminering av dryckesklubbar", samt "avskaffande av drickande vid offentliga danser". Senare, 1937, rapporterade The Irish Times att en läkare från Clare Mental Hospital trodde att "nu när kvinnor med iver har tagit till sig tobak och cocktails, kan man visualisera de mest skrämmande resultaten för mänskligheten på ett inte långt avlägset datum".

Fram till 1973 var det enda sättet att få en drink på St Patrick's Day att gå till hundarna

St Patrick's Day, som inföll som den gör mitt i fastan, var en gång en dag av avhållsamhet. Det enda stället där alkohol såldes var i medlemmarnas lounge på Royal Dublin Dog Show. Höga publiksiffror garanterades. Patrick Kavanagh ska ha hyrt en hund en gång för att komma in, medan hans ärkefiende Brendan Behan stal en pudel vid ett annat tillfälle. Lagen ändrades inte förrän 1973. Firandet som nu förknippas med den nationella helgdagen föddes i USA. Den första paraden ägde rum 1762, när irländska soldater som tjänstgjorde i den brittiska armén marscherade genom Manhattan till en taverna. Det var 1931 innan en parad ägde rum i Irland. Det skedde en stor förändring 1995 när regeringen införde St Patrick's Day-festivalen. Enligt Diageo säljs nu över 13 miljoner pints Guinness på St Patrick's Day runt om i världen - nästan fyra gånger så mycket som en genomsnittlig dag.

Det finns konstiga saker på pubar i Dublin

Några av Dublins vandrarhem hyser konstiga saker. En sådan är The Clock on Thomas Street, som har en voljär i ölträdgården. I Toners pub på Baggot Street använder ölträdgården rovfågelljud för att hålla måsarna borta. Den slocknar var 18:e minut eller så. I Fallon's in The Coombe finns ett foto av ett par på deras bröllopsdag i taket. En lokal tippare som dricker för mycket föll ibland från sin stol. Han skulle se sin fru titta ner på honom, känna sig på lämpligt sätt förmanad och ta sig hem. Billy Brooks Carter från Texas älskade Mulligan's of Poolbeg Street så mycket att han bad att en del av hans aska skulle förvaras i farfarsklockan. Var åttonde dag "avvecklar personalen Billy".

28 Apr 2023