Använd rätt hjälpmedel och utrustning

Sinnebilden av en äkta "trucker" är en ung och stark man, som gärna tar en bärs på puben, äter kött och som aldrig är rädd för att ta i lite med kroppen. Det stämmer väl också till viss del, men de som väljer att jobba på det viset kommer snart att få ont lite överallt i kroppen. 

Det är därför viktigt att redan från början välja hjälpmedel och utrustning som gör jobbet så lätt som möjligt. Stödbensplattor till exempel, som behövs både i industrin och bland lastbilar, är ofta jättetunga. De brukar vara tillverkade av trä eller till och med metall. De går sönder fort och är svåra att hantera. Byt ut dem till stödbensplattor i plast, läs mer här, och du får en platta som är lätt att flytta och som håller längre. 

En lastbilschaffis sitter rätt mycket

Och inte har man heller tid att springa till gymmet i tid och otid. Det betyder att hyfsat många chaffisar blir överviktiga och får andra problem. Men det finns faktiskt ett slags gym man kan installera i hytten. Eller rättare sagt så är det en platta med två starka gummiband som man kan använda sig av för att hålla formen när man tar sina pauser. En bra idé att ta 15 minuter träning istället för den där kaffekoppen och wienerbrödet? Eller så kan man ju gå ut och träna på marken utanför hytten, vilket många också gör. Armhävningar och situps, och sedan lite vila på det. Kombinera det med rätt utrustning så kan du jobba i många år som trucker. 

18 Sep 2020