Få bort fläckar på lätt sätt

Fläckar man kan råka ut för på puben, det är ju rödvin och kaffe som exempel. Det är lätt hänt att spilla ut på sina kläder. Hemma kan man råka spilla ut det på mattan, eller att man får andra jobbiga fläckar som är svåra att få bort. En del fläckar, på golv och annat, det kan du anlita en städfirma till att fixa om du vill.

Bra saker att ha hemma för att få bort fläckar

Det kan vara bra att ha en del saker hemma för att få bort olika fläckar med. Dels är det smart att ha diskmedel, för det är faktiskt en riktigt bra fläckborttagare. Sedan är det bra att ha en så kallad galltvål. Dessa finns att hitta i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter. 

Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin. Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.

Få bort fläckar

Undvik att gnugga på fläcken, det gör bara att det sprider sig. Dutta hellre. Se till att använda vita trasor, för färgade trasor kan fälla och ge fler fläckar. 

Kaffefläckar kan du få bort genom att först blötlägga med kallt vatten, sen hett. Rödvin, där kan du badda med vatten, sedan strö salt på. Skölj sedan med hett vatten. Är fläcken ändå kvar, testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.

7 Oct 2021