Får jag montera en strömbrytare?

Vi målade om hemma och då insåg jag att våra lampknappar var gula och fula. Det skulle vara snyggare att byta ut dem mot nya vita knappar istället. Men får man göra det? Jag vet att man får lossa på dem för att tapetsera eller måla och sedan sätta dit dem, men byta helt? 

Jag ringde en elektriker i Danderyd som jag känner för att fråga. Jag hörde på hans svar att den här frågan får han nog ungefär 32 gånger i veckan för svaret lät nästan automatiskt. 

"Du får byta ut befintliga kontakter mot nya av samma sort men du får inte byta från ojordat till jordat. Fast det är alltid bäst att be en elektriker om man känner sig osäker."

Ett bra svar

Det betyder att det inte borde vara några problem alls att byta då. Fast det är klart, vet man inte vad man pysslar med så ska man nog låta bli även om man får lov att göra det. Visste du för resten att olagliga elinstallationer är straffbart? Man kan få böter, eller till och med fängelse, om man gör en elinstallation som inte är utförd på rätt sätt. Det hade inte jag någon aning om innan jag pratade med min elektriker i Danderyd som kan typ allt inom el. 

Jag är ju bra på andra saker och om han kommer hit och hjälper mig att byta mina kontakter så kan ju jag hjälpa honom med något annat. Ska nog köpa de där nya kontakterna och sedan bjuda hem honom tror jag. 

1 Dec 2021