Hjälp för brottsoffer

Du vet väl om att ifall du skulle bli utsatt för något brott, kan du få hjälp av samhället? Säg att du har varit ute på någon trevlig irländsk pub en blöt kväll. Du och dina vänner har haft det trevligt. Ni har pratat och skrattat hela kvällen. På småtimmarna har dina vänner valt att gå vidare medan du pratar med den där trevliga tjejen i baren, intet ont anande att hennes pojkvän kommer på er två med att stå väldigt nära varandra, och du råkar liksom av en händelse ramla rätt på henne. Plötsligt står du öga mot öga mot hennes rasande pojkvän och knytnävslagen viner över dig.

Du blir misshandlad

Du ramlar av rena förskräckelsen och han passar på att sparka dig medan du ligger ner. Efter några sådana sparkar är du helt medvetslös och vaknar upp först på sjukhus. Runt ert slagsmål har flera vittnen sett den brutala misshandeln. Polisen har tillkallats till platsen och gripit den misstänkte pojkvännen. Polisen har god koll på vem han är, och med hjälp av flera vittnen i baren, vet de hur händelserna utvecklade sig under kvällen. Dessutom har flickvännen fått nog av sin svartsjuka pojkvän och är beredd att vittna mot honom. Bevisläget är gott, men du mår skitdåligt.

Vad kan du få hjälp med i detta läge?

I en situation som denna kan du få hjälp av en jurist. Den juristen kan arbeta som målsägandebiträde, som det heter då hen arbetar för ett brottsoffer. Du kan dessutom få moraliskt och psykiskt stöd från Brottsofferjouren, från en Mansjour. Är du ung, kan du även få hjälp från Stödcentrum för unga brottsoffer, eller från en Ungdomsmottagning, där du kan få psykiatriska samtal och vägledning. Förutom sveda och värk av misshandeln kan man lätt få psykiska men som sitter i lång tid framöver, framför allt om misshandeln var mycket grov.

Den juridiska biten

Förutom det psykiska men som du har fått efter slagsmålet, bör den som har misshandlat dig därför åtalas för misshandeln. En grov misshandel faller under allmänt åtal, vilket innebär att en åklagare bör åtala den misstänkte pojkvännen och en tingsrätten bör utdöma ett straff som står i proportion till brottets art och omfattning. Det är därför du får ett målsägandebiträde, som ska ta tillvara dina intressen. Hen kan hjälpa dig samla bevis, tala med vittnen och rådfråga rättstekniker som kanske har varit på platsen och samlat tekniska bevis om misshandeln, och eventuellt samlat tekniska bevis på både dig och den misstänkte, så som DNA och annat.

15 Nov 2017