Jobba som bartender

Är du sugen på att jobba som bartender? För att göra det så kan det vara bra att redan under gymnasiet gå en grundläggande utbildning inom restaurang så som Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Kök- och servering. Utbildningar för bartenders kan även finnas inom Yrkeshögskolan. Sedan så finns det även kurser på privata skolor, då man får betala för att lära sig yrket. Sen är det även möjigt att utbildas på arbetsplatsen av en barchef eller av en mer erfaren kollega. För att hitta jobb som det, kolla med rekryterare, läs mer här. 

Vad gör en bartender?

Främsta uppgiften en bartender har är ju att blanda och servera drinkar, servera öl, servera tilltugg. En viktig sak är att du som bartender alltid följer bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt. Som bartender tar du betalt av kunder och måste hålla koll på att kassan stämmer. Sedan är det bra att alltid hålla det snyggt och rent i baren. Du ansvarar bland annat även för att fylla på med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering och is till drinkarna. Ibland ansvar du även för att beställa det som behövs i baren.

Det kan vara stressigt att jobba som bartender, så det gäller att vara stresstålig samt klara av att hantera olika sorters människor. Det kan även vara obekväma arbetstidert som kvällar och helger. Fördelen är att du kan jobba i vilket land som helst!

28 Feb 2022