Ska du byta fönster i huset?

Om du äger ett hus, så gäller det ju att ta hand om det på olika sätt. De flesta har ju koll på detta med att ta hand om taket med tvätt och att det bör bytas efter en viss tid. Samma med att man bör måla om huset. En annan sak är ju att man kan behöva byta fönster med. Särskilt om de börjat dra in kall luft eller släpper ut en massa värme. Du som vill byta fönster i Kungälv, vänd dig till Mockfjärds.

Du bör välja nya fönster efter hur arkitekturen på huset ser ut. Är det ett äldre hus är det bra att hitta fönster som passar den stilen. Ett modernare hus kan ju ha moderna fönster. 

Fundera även på om det ska vara öppningsbara fönster och i så fall åt vilket håll, utåt eller inåt. Fundera även på om de ska andra funktioner.

Fönstervärden

Ett fönster har idag en massa beteckningar och värden att ha koll på. Bland annat brukar de ha olika märkningar som U, LT eller G. Fönster kommer oftast idag med en certifiering med energimärkningen EQ Fönster. Denna varudeklaration för fönstrets energiprestanda gör att du kan se vad det har när det gäller just U-värde, LT-värde, lufttäthet och G-värde. Värdena står för värmemotstånd, dagsljustransmittans, hur lufttätt det är samt vad det har för solenergitransmittans.

Om du är osäker på detta med fönster och dess värden, hör med din fönsterförsäljare, så kan de förklara det på ett bra sätt för dig. 

25 Feb 2022